Nyhet · 2024-11-12

Fem viktiga klimatstandarder att ha koll på

Standarder ger vägledning för bland annat effektiv miljöledning, klimatanpassning samt mätning, rapportering och verifiering av växthusgasutsläpp. Om ditt klimatarbete har stöd av standarder stärker det dessutom din trovärdighet gentemot investerare, kunder och övriga intressenter.

Konsekvenserna av klimatförändringarna har duggat tätt den här hösten. Det var Boris i Centraleuropa, Helene och Milton i Florida och nu senast de förödande översvämningarna i Valencia. Samtidigt visar SCB:s statistik att Sveriges utsläpp av växthusgaser har fortsatt att öka under årets andra kvartal, jämfört med samma period förra året. Det måste vi ändra på!

Med de globala utmaningar vi står inför har det har aldrig varit viktigare än nu för företag, organisationer och regeringar att ta ansvar och agera. Här spelar standarder en central roll. De ger oss gemensamma definitioner som säkerställer att alla pratar om samma sak, visar hur vi mäter på tillförlitliga sätt och vilka konkreta steg du behöver ta för att exempelvis förbättra energiprestandan eller implementera ett effektivt miljöledningssystem – åtgärder som effektivt kan minska våra utsläppen av växthusgaser.

Att följa standarder säkerställer att organisationen uppfyller höga krav på hållbarhet. De gör dig också mer trovärdig i dialogen med kunder, investerare och övriga intressenter. Utöver de standarder vi nämner här, finns många fler som kan hjälpa dig minska utsläppen av växthusgaser. Ju mer de används, desto bättre för klimatet.

Fem standarder med bäring på klimatet

· ISO 14001 Miljöledningssystem, hjälper organisationer att förbättra sin miljöprestanda genom att effektivt hantera sina miljöaspekter och minska negativa effekter på klimatet.
· ISO 50001 Energiledningssystem, hjälper organisationer att förbättra energieffektiviteten och minska energikostnader, vilket i sin tur bidrar till minskade koldioxidutsläpp.
· ISO 14064 Växthusgasredovisning, ger riktlinjer för att mäta, rapportera och verifiera växthusgasutsläpp, vilket är avgörande för att förstå och minska klimatpåverkan. Tre delar.
· ISO 14090 Klimatanpassning, ger vägledning för att hantera risker och sårbarheter kopplade till klimatförändringar, vilket hjälper organisationer att anpassa sig till förändrade klimatförhållanden.
· ISO 14068 Koldioxidneutralitet, erbjuder ett ramverk för att mäta och uppnå koldioxidneutralitet, vilket är en viktig del av globala ansträngningar för att nå nettonollutsläpp.

Är du osäker på vilka standarder som passar för din verksamhet? Kontakta oss, för att inleda en diskussion som får betydelse för både din organisation och klimatet.