Nyhet · 2024-10-15

Lokalt tänk skördar globala framgångar

I lilla Väderstad har familjeföretaget med samma namn byggt en verksamhet som i dag är en av världens ledande inom jordbearbetning och sådd. Utmaningarna i dag handlar om branschens snabba digitalisering och att ta fram produkter som fungerar även i extremväder och förändrat klimat.

vaderstad 1200 628.png

Artikeln publicerades ursprungligen i Magasin SIS nummer 3, 2024 som du kan läsa här.

Väderstad är starkt präglat av att ha startat som ett litet familjeföretag mitt ute på Östgötaslätten. Största delen av tillverkningen sker fortfarande lokalt i den lilla samhället med 550 invånare.

Men i dag går nära 90 procent av Väderstads lantbruksmaskiner på export och företagets röda lantbruksmaskiner syns efter traktorer ända från prärien i Kanada till de bördiga dalarna i Nya Zeeland.

Enligt Väderstads globala försäljnings- och marknadschef Mattias Hovnert är den långsiktiga trenden för företaget är positiv även om 2024 varit tufft med vikande spannmålpriser och höga räntor, något som lett till att företaget varit tvungna att varsla drygt 100 medarbetare.

– Vår bransch är viktigare än någonsin, säger han. Den odlade ytan ökar inte i världen, vilket gör det ännu viktigare för ett företag som vårt att kunna hjälpa till att effektivisera lantbruket för att förse världen med mat.

Väderstad är certifierade enligt kvalitetssystemstandarden ISO 9001 och med företagets värderingar som grund har företaget utvecklat ett eget ledningssystem där allt från strategier och affärsplaner till processer och metoder finns beskrivet, berättar Annika Johansson, chef för kvalitet, säkerhet, hälsa och miljö (QHSE).

– I takt med att företaget har växt har vi sett ett ökat behov av standardiserade lösningar inom företaget, säger hon.

En ledstjärna när ledningssystemet utvecklades är att alla anställda ska förstå nyttan med det.

– Det ska ju vara ett stöd. Det viktiga för oss är inte ’dokumentation för ISO’ utan att ledningssystemet verkligen ger nytta för oss och för våra kunder, säger Annika Johansson.

Väderstads sätt att se på hållbar utveckling bygger på tre dimensioner; en ekonomisk, en ekologisk och en social. I linje med det har företaget engagerat sig starkt för den svåra situationen på ett av dess viktigaste marknader: Ukraina.

Det började med att produktingenjören Morgan Collin såg nyhetsrapporteringen om den ryska invasionen och kände att han ville bidra. På sin fritid konstruerade han en enkel fältkamin och bad företagsledningen om att få nyttja lokaler och svetsutrustning.

– Sedan dess har vi kört bortåt 3 500 kaminer till Ukraina och fler är på gång. Tillverkningen går på högvarv på kvällstid och alla i personalen som kan svetsa har varit med och hjälpt till med kaminerna, säger Mattias Hovnert som tillägger att en av Väderstads ägare, Crister Stark, gått samman med lokala lantbrukare och företag för att renovera dieselaggregat som sedan skickas till det krigshärjade landet.

Hur ser ni på framtiden i en bransch som präglas av klimatförändringar och digitalisering?

 – Digitaliseringen slår igenom starkt nu och kommer på många sätt att hjälpa lantbrukaren, till exempel genom självinställande maskiner och att optimera sådd och gödning med hjälp av insamlad data, säger Mattias Hovnert och fortsätter:

– Vi strävar efter att ligga långt fram i utvecklingen, liksom att fortsätta att ta fram produkter som hjälper lantbrukare över hela världen, oavsett klimat- och väderförändringar.

Digitalisering leder till nya krav

Just nu pågår en översyn och nyutveckling av standarder inom området lantbruksmaskiner. Anledningen är EU:s nya maskinförordning som publicerades förra året och som träder i kraft 2027. Maskinförordningen definierar nya krav bland annat på cybersäkerhet och operatörssäkerhet i och med den ökade digitaliseringen av industrin.

Sara Campbell, projektledare i SIS tekniska kommitté för lantbruksmaskiner, SIS/TK 228, betonar att standardutvecklingen inom lantbruksmaskiner inte bara berör tillverkare.

– Standarder kan bidra till att göra det enklare för användare att rusta sin verksamhet för utmaningarna som kommer med ett uppkopplat lantbruk. Därför är det väldigt välkommet att lantbrukare och andra användare kommer med och ger sitt perspektiv på standardiseringen som pågår inom kommittén och internationellt. Det är en chans att vara med och påverka branschens utveckling. 

Är du intresserad av aktuell lagstiftning inom området maskinsäkerhet, kontakta sara.campbell@sis.se

sara 400 400.png

Sara Campbell 


Väderstad i korthet

  • Familjeföretag som grundades av lantbrukarparet Rune och Siw Stark 1962. Leds nu av tredje generationen av familjen Stark.
  • Omsatte cirka 7 miljarder 2023.
  • Har runt 2 200 anställda. Närvaro på 40 marknader varav 19 med egna anställda.
  • Produktion och huvudkontor i Väderstad i Östergötland. Produktion även i Överum i Småland samt i USA och Kanada.

Fördelar med standarder för exportföretag

  • Bra verktyg för att arbeta systematiskt i hela organisationen. Standarder har en tydlig och återkommande logik som guidar processerna.
  • Certifieringar sätter en grundläggande nivå när man jobbar med underleverantörer, även om man ska vara uppmärksam på att det kan skilja mellan länder.

Källa: Annika Johansson, QHSE-chef